8 tipů jak posílit svou imunitu

1. 2. 2019 / Aktuality

Zima je naším společníkem už nějaký ten pátek, mrazíky svým ledovým pláštěm přikryly zemi a naše tělo musí neustále odolávat nízkým teplotám. Odolnost organismu dráždí hlavně přechody z tepla do chladu. To je až příliš překážek na cestě za silnou imunitou. V našich rukou naštěstí spočívá schopnost všelijak imunitě pomoci, protože právě ona je naším věrným a nepostradatelným společníkem.

Přirovnali bychom to k posilování svalů. Důležitá je průběžnost, vytrvalost a stálost. Je důležité vnímat své tělo komplexně. Mapou k pokladu pevného zdraví je budování odolnosti zvenčí, zatímco vnitřku dodáváte vitamíny, které posilují vaše orgány.

Přinášíme několik tipů jak na to. Věřte, že tahle dřina se vám vyplatí.

Posilte tělo i ducha
Otužování
S otužováním je třeba začít pomalu, a zlehka vztah k němu prohlubovat. Důležitá je také soustavnost, protože tělo si odolnost vůči chladu pamatuje pouze omezenou dobu. Za nepříjemné trápení ve studené vodě vám může být odměnou, že společně s imunitou cvičíte i svou pevnou vůli. Musíme však brát zřetel na to, že otužování není vhodné pro každého. Ostražití by měli být lidé s onemocněním srdce, ledvin a příliš vysokým či nízkým tlakem.

Saunování
A na otužování navážeme dalším tipem. Nejen že se v sauně odpaří všechny vaše starosti, ale také pěkně zacvičíte se svou imunitou. Během fází zahřívání a ochlazování totiž mimo jiné dochází i ke zvýšení tvorby obranných látek a vyplavování toxinů potem. Je to pro tělo nejpřirozenější způsob pročišťování a navíc po saunování budete mít dětsky hebkou pokožku.

Hledejte v přírodě
U nás v Rynečku najdete hned několik pomocníků pro váš organismus. Záleží jen na vás, který si vyberete.

Šípek
Kombinace vápníku, rutinu, provitaminu A, s pěknou náloží vitaminu C, řadí šípek mezi nejlepší pomocníky pro váš organismus. Můžete si jej buď pořídit v podobě sirupu a marmelády, nebo se zachumlat pod deku s výborným šípkovým čajem.

Echinacea a rakytník
Echinacea obsahuje echinacin a polysacharidy. Rakytník zase přispívá vitaminem C, A a organickými kyselinami. Ve spojení tvoří neporazitelnou dvojku. Echinaceu doplníte našimi kapkami Naturprodukt, a pak si smlsněte na výborné domácí marmeládě a pečeném čaji. Do konce zimy jsme na našich poličkách udělali pořádné zásoby.

Rakytník
Rakytník je, podobně jako šípek, jedním ze zázračných vynálezů přírody. Zaslouží si více, než drobnou zmínku v textu, proto jsme mu věnovali celý článek. V našem krámku ho najdete v podobě kompotu, nebo sirupu. Ten můžete popíjet jen tak, nebo ředit s čajem.

Bylinné čaje
V chladných dnech není nad horký elixír z vybraných druhů bylinek, které stimulují organismus. Ptejte se po té nejlepší kombinaci u nás. Bylinný čaj Imunita je kombinace šípku, jeřábu, hlohu, černého rybízu, kopřivy, pampelišky, máty, řebříčku a puškvorce. Stačí už jen zakápnout medem a citronem, otevřít knihu a uvelebit se v peřinách.

Tymián
Tuto bylinku známe hlavně z kuchyně, ale její účinky vás překvapí. Tymián má antibiotické účinky. Hodí se také ke kloktání při zánětech ústní dutiny. Vnějším užitím pomáhá při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních. Pokud ho pijeme, tyto účinky se projeví i na trávicím traktu. Tak si jej dopřejte u nás v restauraci. Tam vás vybavíme i sirupem, ze kterého si tento lahodný čaj připravíte také doma.

Nebojte se kyselého
Cesta ke zdraví vede přes kuchyni. Protože většina našeho imunitního systému se nachází ve střevech, je dobré myslet také na probiotika. Právě kvašením vznikají zdraví prospěšné bakterie. Kysané zelí a kvašená zelenina obsahuje kromě probiotik také vlákninu, a ta podporuje prospěšné střevní bakterie.

Na závěr dnešního povídání vám popřejeme pevné zdraví až vyběhnete dovádět do závějí. Nebojte se pořádné koulovačky ani válení andělíčků. Váš organismus vás podrží, a po radovánkách vás zahřeje objetí někoho blízkého a šálek dobrého čaje z naší produkce.

S láskou,
Vaše Pasta&Café Romana