Jak na kávu alternativně

8. 5. 2017 / Aktuality

Připravit kávu, to dříve znamenalo ono staré známé „postavit na kafe“. Tedy nalít vodu do konvice, nechat ji projít varem a zalít jí lžičku nebo dvě mletého „standardu“, případně rozpustných granulek.Káva je ovšem snad nejoblíbenějším nápojem na celém světě. Jako taková se tedy v každém koutu planety připravuje trochu jinak. Cíl každého způsobu přípravy je ale vždy stejný – káva musí chutnat. V PASTA & CAFÉ ROMANA jsme si oblíbili tyto čtyři způsoby, které nám chutnají nejvíce.

Karlsbader

Konev Karlsbader vás svým vzhledem přenese do starých časů, kdy pití kávy patřilo ke každodennímu rodinnému rituálu. Na spodní konvičce sedí menší se sítkem. Do ní je vložený mlaý cedník přiklopený pokličkou.

Pro přípravu kávy v Karlsbaderu používáme středně mletá zrna. Sítko propláchneme horkou vodou a položíme na spodní konvičku. Vložíme cedníček a zalijeme horkou vodou. Přiklopíme a necháme vodu protéct do spodní konvičky (to trvá asi tři minuty). Servírujeme do porcelánových šálků.

Soft brew

Čistý vzhled konvičky soft brew nabízí jednoduchý způsob přípravy kávy. Do bílé nádoby je vložené kovové sítko na kávu.

Do tohoto sítka vsypeme středně hrubě namletá zrnka a zalijeme horkou vodou. Necháme asi tři minuty louhovat, občas promícháme. Poté sítko se sedlinou vyjmeme. Servírujeme do porcelánových šálků.

Dripper (V60)

Kombinace trychtýřovitého hrníčku, papírového filtru a spodní konvičky, zvaná dripper, vám možná připomene překapávanou kávu, ovšem v daleko romantičtějším podání.

Filtr vložíme do hrníčku a propláchneme horkou vodou. Vsypeme středně hrubě namletá zrna kávy a po okrajích po směru hodinových ručiček pomalu zaléváme horkou vodou. Servírujeme do skleniček.

Vacuum pot

Králem způsobů přípravy kávy je bezesporu vacuum pot. Při pohledu na sestavu skleněných nádob si jistě vzpomenete na hodiny chemie. A přesně tak vaření kávy ve vacuum potu i vypadá.

Do spodní nádoby nalijeme vroucí vodu. Do horní vložíme sítko a papírový filtr. Pomocí pružinky nasadíme na spodní nádobu a čekáme, až se nad hořícím kahanem voda propaří do horní nádoby. Poté vsypeme pomletou kávu. Promícháme a necháme ještě chvíli provařit. Jakmile se káva uklidní a vytvoří krustu, zakryjeme vacuum pot víčkem a uhasíme plamen kahanu. V ten okamžik začne káva prokapávat zpět do spodní nádoby. Servírujeme do porcelánových šálků.

Vzhledem k větší časové náročnosti tohoto způsobu přípravy doporučujeme objednat si jej předem telefonicky.

Na dobrou kávu? Jedině do PASTA & CAFÉ ROMANA

V PASTA & CAFÉ ROMANA nás baví porovnávat drobné rozdíly, které vznikají, když tutéž kávu připravíme různými způsoby. Přijďte k nám vyzkoušet ten, který Vám bude vyhovovat nejvíce. Rezervujte si své místo u stolu ještě dnes.