Listy maliníku a ostružiníku: lékárna na vaší zahradě

4. 7. 2017 / Aktuality

Když se řekne malina nebo ostružina, zřejmě každý si hned vybaví charakteristické bobulky slepené z hromádky malých kuliček. O tom, že jsou plné vitaminů a dalších člověku prospěšných látek, ostatně jako snad každé ovoce, nikoho přesvědčovat nemusíme. Než se ale keříky obsypou žlutými, rudými nebo tmavě modrými drahokamy, můžete si natrhat listí. Možná vás překvapí, na co všechno je dobré. Listy maliníku a ostružiníku jsou doslova malou lékárnou přímo z vaší zahrady.

Příbuzný růže aneb Přes trny k pokladům

Maliník obecný neboli maliník ostružiník je keř evropského a asijského původu, postupem let se ale rozšířil i do některých oblastí Severní Ameriky. Podobně jako jeho příbuzný ostružiník, který roste rovněž na mnoha místech severní polokoule.

Zahrádkáři tvrdí, že pěstování maliníku i ostružiníku je velmi nenáročné. Oba keře patří do čeledi růžovitých, což ostatně napovídají trny, kterými jsou, podobně jako u růží, pokryté jeho větve.

Kdy listy maliníku a ostružiníku sbírat?

Právě větvičky a listy patří mezi nejzdravější části rostliny, a to jak v případě maliníku, tak v případě ostružiníku.

Listy můžeme sbírat od dubna do konce září, nejlépe ovšem do doby, než keř vykvete. Obsahují vysoké množství vitaminu C, organických kyselin, tříslovin, minerálních látek a zejména taninu, který může za spoustu jejich kladných vlastností.

Jak je skladovat a připravovat?

Listy maliníku a ostružiníku můžete použít čerstvé nebo je v dobře větrané místnosti usušit. Schnou rychle, ale pokud spěcháte, můžete tento proces ještě urychlit jejich lehkým pomačkáním. Takto usušené listy vám vydrží až do příštího roku.

Mají silný detoxikační, protizánětlivý a hojivý účinek. Nálev lze kloktat při bolestech v krku, aftech a zánětech dásní nebo horních cest dýchacích. Díky zmíněnému taninu a jeho stahujícím vlastnostem působí příznivě při průjmech, žaludečních a střevních nevolnostech, křečích, ale také při hojení ran.

Biotin, vitamin obsažený v listech i plodech maliníků, je skvělý pro zdravou pleť, nehty a vlasy.

Maliník a ostružiník jako spojenec dívek a žen

Kdo ovšem listy maliníku a ostružiníku rozhodně ocení, jsou ženy. Odvar se používá při menstruačních komplikacích a je doslova pokladem pro těhotné. Posiluje totiž děložní svalstvo.

Jeho pravidelné pití dva měsíce před porodem výrazně usnadní porod, zmírňuje porodní bolesti, zkracuje druhou dobu porodní a následně usnadňuje poporodní hojení.

Na co si dát pozor?

Dejte si však pozor na maliník a ostružiník, pokud si musíte hlídat příjem minerálů či jiných látek. Právě zmíněný tanin může snižovat absorpci vápníku, železa nebo hořčíku ze stravy.

Tanin také může negativně narušit vstřebávání některých léků, zejména z řady sedativ a antidepresiv.

Malinovo-ostružinová oáza v PASTA & CAFÉ ROMANA

Přijďte nasát malinovo-ostružinovou atmosféru začínajícího léta do PASTA & CAFÉ ROMANA. Právě v těchto dnech jsme dosušili první várku listů, a jsme tak připraveni Vám uvařit lahodný čaj, který ve Vás vykouzlí tu pravou pohodovou náladu. Mladé výhonky přidáváme rovněž jako planou zeleninu a ozdobu do polévek i jiných jídel. A jakmile maliny a ostružiny dozrají, můžete se na toto osvěžující a zdravé ovoce těšit i v dezertech. Budeme je kombinovat s jahodami, které právě dozrávají.

Nechte se překvapit tím, co jsme zrovna posbírali. Zavolejte nám a rezervujte si své místo u stolu ještě dnes.