Měsíček lékařský: když květy chutnají i léčí

24. 8. 2017 / Aktuality

Posel babího léta k nám přišel z Orientu

Sytě oranžové květy měsíčku lékařského (latinsky Calendula officinalis) jsou sice poslem babího léta, mají ale své kouzlo. O něm ostatně níže. Z biologického hlediska jde o jednoletou bylinu, letničku z čeledi hvězdnicovitých. Měsíček původem pochází z krajů Orientu a coby léčivka se využíval odpradávna – znali ho už staří Římané, Peršané i Egypťané. 

Lék na všechny možné rány

Květ měsíčku lékařského byl a dodnes je hojně využíván pro své antiseptické, protizánětlivé a hojivé účinky. Používá se tak na různé problémy s pokožkou. Pomáhá hojit hnisavé rány, zklidňuje omrzliny i popáleniny, bojuje proti plísňovým onemocněním a zlepšuje zrak.

Čistí ale i zevnitř – odvar z květů lze pít na pročištění krve a organismu, podporuje krevní oběh a zmírňuje záněty sliznic v ústech, hrtanu i v trávicím ústrojí. 

Od léčení ke kosmetice, od kosmetiky do kuchyně

Za léčivé účinky měsíčku lékařského může dle profesora Karla Kopce vysoký obsah karotenoidů. Ty patří ke stejné skupině látek jako vitamín A a způsobují právě onu sytě žlutou až oranžovou barvu. Není proto divu, že se měsíček přidává třeba i do barev na vlasy. V kosmetice se pak také s touto bylinou můžete setkat v různých mastích nebo olejích.

Kujóni pak využívají podobnost okvětních lístků měsíčku se šafránem, a rádi jej před neznalými zákazníky zaměňují. Pokud tedy narazíte na podezřele levný šafrán, zbystřete. Bát se ale nemusíte – jak jsme naznačili, květy měsíčku jsou jedlé. Karotenoidy, které obsahují, jsou však rozpustné nikoliv ve vodě, ale v tucích. Doporučujeme tedy při konzumaci dát si ke květům nějaký ten zdravý tuk.

Kouzelník lásky v PASTA & CAFÉ ROMANA

V PASTA & CAFÉ ROMANA vám k tomuto účelu rádi nabídneme třeba prkénko toho nejlepšího špeku se sýrem z Tyrolska, který obsahuje minimum soli a řadí se k moderní výživě.

A měsíček? Ten považujeme za jednu z nejlepších rostlin s jedlými květy. Ty mají příjemnou jemnou chuť a my je rádi přidáváme i do studených nápojů, kde se jejich silice uvolňují postupně a navíc sklenici pěkně ozdobí. Neváhejte a stavte se k nám načerpat slunce z malých sluníček.