Šalvěj: síla babského ucha aneb Co Saxana nevěděla

7. 9. 2017 / Aktuality

Cesta z Říma

Šalvěj lékařská, latinsky Salvia officinalis, je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých. Původně byla rozšířena v oblastech Středomoří a Malé Asie. Její léčebné účinky znali už staří Egypťané i Římané. Právě ti ji zřejmě někdy v 9. století dovezli do zbytku Evropy.

Příběh o nejoblíbenější květině

Na stránkách jednoho starého bylináře můžeme číst toto vyprávění: Když musela svatá Matka boží s Jezulátkem utéci před Herodesem, prosila všechny květiny na poli o pomoc, ale žádná jí neposkytla přístřeší. Tu se sklonila k šalvěji a u ní našla útočiště. Pod jejími hustými listy našla bezpečný úkryt i s dítětem před Herodesovým vojskem. Vojáci prošli okolo a nezpozorovali je. Jen co přečkala nebezpečí, vyšla Matka boží z úkrytu a mile řekla šalvěji: „Od nynějška až navěky budeš u lidí nejoblíbenější květinou. Dávám ti moc vyléčit lidem všechny nemoci, ochraňuj je před smrtí tak, jako jsi i mne zachránila.“

A od té doby šalvěj pomáhá, léčí i chutná. Její použití je vskutku široké, vnější i vnitřní, šalvěj můžete přidat do koupelí i do jídla, kloktat nebo pít odvar, pomůže v každé chvíli.

Co za její silou stojí?

Charakteristicky „chlupaté“ listy obsahují až 3 % silicové směsi thujonu, kafru a cineolu. Dále v nich najdeme množství tříslovin i hořčin nebo vitamínu C.

Díky tomu šalvěj působí především protizánětlivě, baktericidně a desinfekčně. Užívá se na veškeré záněty sliznic úst, hrtanu i dásní. Krvácení dásní, atrofie dásní a otlaky od zubní protézy se zlepší popíjením čaje a výplachy. Šalvěj je také skvělou bylinou pro odstranění zápachu z úst, pomáhá i při chrapotu.

Kromě toho se šalvěj používá také při kataru žaludku a střev jako prostředek proti nadýmání či křečím. Používá se k úpravě trávicích potíží zánětlivého charakteru. a celkově posiluje tělo.

Šalvěj je také velmi oblíbená u žen na problémy s klimakteriem a s úpravou cyklu. Také léčí gynekologické záněty.

Jak na šalvěj na zahrádce

„Nejoblíbenější květinu“ si můžete snadno vypěstovat i sami. Daří se jí dobře na slunných místech s propustnou půdou. Listy pak sklízejte ve slunečných suchých dnech, ideálně v poledne.

Používat je můžete čerstvé (třeba pod tmavé maso) nebo je usušte ve stínu a poté připravujte odvar.

Dobrého pomálu

Přestože šalvěj je silná a mocná bylinka, která člověku pomáhá při spoustě obtíží, nemělo by se to s ní přehánět. Zvýšený příjem silic obsažených v listech může vést ke křečím. Také odvar ze šalvěje se doporučuje pít maximálně 3 měsíce a pak jeho užívání přerušit.

Na babské ucho do PASTA & CAFÉ ROMANA

Šálek šalvějového čaje u nás v PASTA & CAFÉ ROMANA doporučujeme půl hodiny před jídlem, kdy vám pomůže připravit vaše tělo pro trávení. Studený nápoj určitě ihned pomůže zase lidem, kteří se více potí. Při teplých dnech příjemně osvěžuje. Zavolejte nám, rezervujte si své místo u stolu a přijďte si vychutnat šálek babského ucha (jak to říkala ta Saxana?), abyste tu mohli zůstat. :-)