Není špek jako špek
V naší zemi známe tradiční špek jako prorostlou a poměrně tučnou součást české kuchyně. O několik set kilometrů dále však toto slovo nabývá zcela jiného významu.
V naší zemi známe tradiční špek jako prorostlou a poměrně tučnou součást české kuchyně. O několik set kilometrů dále však toto slovo nabývá zcela jiného významu.
Zastavte se k nám na zahrádku. Máme podzimní úpravu.
Měsíc se s měsícem sešel a „Šeříková stařenka“ přeměnila své bílé květy v temně modré kuličky. Bezinky, jak se plodům černého bezu říká, to je zdraví ve své nejčistší formě, ale cesta k němu není jednoduchá.
Všelék, ale i významné koření nebo součást kosmetických přípravků či parfémů, to vše je rostlina s krásným názvem šalvěj a ne až tak krásným lidovým pojmenováním babské ucho. Sílu jejích účinků oceníte v létě i v zimě.
Jíst květy? Pro mnoho lidí naprosto nepředstavitelná aktivita, pro některé představa možná ještě horší než jíst třeba hmyz. A přitom mezi bylinami existuje mnoho takových, jejichž květy jsou nejen jedlé, ale dokonce přímo zdraví prospěšné. Měsíček lékařský je jednou z nich. Lidem přináší kouzlo lásky a je to lék na všechny možné rány.
Když se řekne malina nebo ostružina, zřejmě každý si hned vybaví charakteristické bobulky slepené z hromádky malých kuliček. O tom, že jsou plné vitaminů a dalších člověku prospěšných látek, ostatně jako snad každé ovoce, nikoho přesvědčovat nemusíme. Než se ale keříky obsypou žlutými, rudými nebo tmavě modrými drahokamy, můžete si natrhat listí. Možná vás překvapí, na co všechno je dobré. Listy maliníku a ostružiníku jsou doslova malou lékárnou přímo z vaší zahrady.
Maliník obecný neboli maliník ostružiník je keř evropského a asijského původu, postupem ...
Televize Polar se zastavila do PASTA ROMANA, aby se podívala do kuchyně, vyzkoušela naše jídlo a pobavila se s námi o našich plánech a pohledu na gastronomii. Jsme moc rádi, že si na nás lidé z Polaru udělali čas a dorazili do Havířova. Pár slov o našem konceptu prozradí paní jednatelka Romana Bartschová a doplní ji šéfkuchař Ondra Zabawský, který vám doporučí to nejlepší, co naše kuchyně nabízí.
Celý článek a videoreportáž najdete tady: http://bit.ly/2r1TOKf
V lidovém léčitelství má černý bez staletou tradici. Na rozdíl od spousty jiných bylin jsou použitelné všechny jeho části, tedy listy, květy, plody, kůra i kořeny. Může tak být právem označen jako nejcennější dřevina našich předků. Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, praví staré rčení. A „Šeříková stařenka“ nás léčí ve spánku, jak můžeme číst v následujícím příběhu.
Malý chlapec vzdorující počínajícímu nachlazení seděl zabalený v teplé dece ve své postýlce a v rukách držel šálek šeříkového čaje. Na komodě stála konvice s horkým nápojem a vystupovala z ní pár...
Magazín Patriot mapuje dění v našem krásném regionu. Zajímá se o kulturu, aktuální dění a také gastronomické novinky. Jsme velmi rádi, že si stihli všimnout za tak krátkou dobu našeho provozu i nás a zastavili se udělat si pár fotek a poznámek z rozhovoru s námi.
Patriot o nás:
PASTA & CAFÉ ROMANA je nová stylová restaurace na okraji Havířova. Otevřena byla teprve nedávno, ale promítají se zde dlouholeté zkušenosti personálu s přirozenou gastronomií, podpořené chutí a energií čerstvých bylinek a dalších surovin.
Příběh restaurantu PASTA & CAFÉ ROMANA začal v zahradách, loukách a sadech, kam ...
Zdravá i nebezpečná. Posel blížícího se léta. Dříve téměř plevel, dnes vzácnost. Komplikovaná, ale těm, kdo jí věnují dostatek času a trpělivosti, se odmění vrchovatými doušky vitamínů a síly. To všechno je reveň, v našich končinách známá rovněž pod jménem rebarbora. Dobrá služka, ale špatná paní.
O rebarboře se zmiňují už staří Tibeťané v dobách někdy kolem roku 2700 před naším letopočtem. Jako himálajský lék se reveň rozšířila do Číny, kde se stala (a dodnes je) součástí tradiční medicíny coby zdroj vitality. V 16. století s...