Bříza - bílá bohyně

13. 4. 2018 / Aktuality

Půvabné spojení sněhobílé kůry patinované černou a romanticky rostlých větví, jejichž listy ševelí tajemnou řečí stromů, nominuje břízu na královnu krásy. Tato lesní víla je také laskavá, neboť si nenárokuje prostor jako většina ostatních stromů a nechává ve svém stínu růst i jiné bylinky a keře.

Od pradávna je považována za symbol plodnosti a čistoty. Naši předkové vyráběli z březového dřeva kolébky pro své ratolesti a také vymetali ze svých domovů zlé mocnosti metličkami z březového proutí. V dnešních dnech má bříza v našich životech stále právoplatné místo. Už nevyháníme škodliviny dřevěnou metlou za náš práh, ale s jejich pomocí například prokrvujeme a čistíme pokožku těla v saunách.

A nejen to, opravdovým pokladem jsou mladé lístky, které se sbírají do dvou měsíců po rozvití, což je aktuálně období přelomu dubna až května. V těchto dnech mají právě největší koncentraci zdraví prospěšných látek. Mezi tyto látky patří silice, flavonové glykosidy, třísloviny, minerální látky, fytoncidní látky, které podporují metabolismus a příznivě působí na močové cesty. Popíjení březového čaje tak podporuje vylučování moči s toxickými látkami nahromaděnými v zimním období a tím se dezinfikuje organismus aniž by byly drážděny ledviny. Tento nápoj podáváme s březovou mízou a březovým cukrem a louhujeme jej nad svíčkou, což postupně a šetrně uvolňuje účinné látky. 

S příchodem jara se vlévá do stromů míza, která má neskutečnou sílu – sílu přírody. Ta dodá našemu organismu energii a pomáhá mu zbavovat se škodlivin. Březová míza obsahuje stopové prvky podporující růst a regeneraci buněk, což zpomaluje stárnutí. Mízu si můžete vlít do čaje, nebo ji vypít zvlášť. Je k dostání v našem Rynečku ve variantě s mátou, nebo také s citrónovou trávou, tudíž můžete v očistné kůře pokračovat i doma.

Pozitivní vlastnosti březového cukru boří mýty o cukru jako takovém. Je to nový druh krystalového cukru, který se chutí, sladkostí i použitím téměř vyrovná tomu klasickému, řepnému nebo třtinovému. Vzhledově a chuťově jsou téměř identické, avšak fyziologický vliv březového cukru na lidský organismus je přesně opačný. V první řadě snižuje riziko mykotických onemocnění, které je zvyšováno konzumací klasických cukrů. Má o 40 % nižší kalorickou hodnotu, takže je vhodný i při redukčních dietách. Zabraňuje také vzniku zubního kazu, urychluje trávicí proces a k jeho zužitkování nepotřebuje tělo inzulin. Dalšími pozitivy je, že snižuje pocit hladu a chuť na sladké, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje tvorbu škodlivých bakterií v organismu a podporuje vstřebávání vitamínů skupiny B i kalcia v organismu, s čímž mohou mít problém zejména vegetariáni. Je vhodný i pro děti, diabetiky a těhotné ženy.

Své uplatnění nachází březové lístky i při zevním užití. Trápí-li vás vyrážka, nadměrné pocení nohou, vypadávání vlasů, nebo bolesti končetin či zad, vyzkoušejte koupele a obklady, které s těmito nešvary zatočí.

Ze všeho nejdřív ale zaskočte k nám do PASTA&CAFÉ ROMANA. Zatočíme společně s jarní únavou při šálku březového čaje. Nebo se stavte v Rynečku a pořiďte si domů svou vlastní březovou šťávu.
 

Těšíme se na vás.