Gril všech grilů – X-Oven

10. 7. 2018 / Aktuality

U příležitosti otevření nového křídla bylo naším potěšením představit vám X-Oven – krále všech grilů. Vy jistě máte spoustu otázek a my se v tomto článku pokusíme ukojit vaši zvědavost.

Co je X-Oven?
Je to nová generace pecí na dřevěné uhlí pro zručné kuchaře, kteří chtějí aby si jejich gurmánské skvosty zachovaly autentičnost, chuť a aroma. Kreativita a dovednosti kuchaře dokáží s tímto moderním systémem vykouzlit z obyčejného pokrmu neobyčejný a nezapomenutelný zážitek.

Odkud se X-Oven vzal?
Na svědomí to má italský restauratér a vášnivý vynálezce, který strávil několik let výzkumem a testováním. Enrico Piazzolla dal vzniknout výjimečnému pomocníku při vaření. Zřejmě se nechal inspirovat tradicemi našich předků, vůní dřeva a pevností oceli. Ve spojení s elegantním designem vytváří jedinečný systém zajišťující větší bezpečnost, komfort a pohodlí při přípravě.

Jak X-Oven funguje?
Teplo uhlíků ze stromu mangrovníku obalí a utěsní povrch grilovaných potravin. Šťávy a minerální soli tak zůstávají vevnitř, podporují přirozenou chuť a zároveň zachovávají měkkost potraviny, aniž by docházelo ke spálení jako u grilů s otevřeným plamenem. Uzavřené komory X-Ovenu propouští dostatek kyslíku k tomu, aby udržely uhlíky naživu a zároveň nedovolily vznik neřízených a neovladatelných plamenů. Výsledkem je excelentní kvalita pokrmu, který je zároveň zdravý a lehký.

Čím je X-Oven výjimečný?
Mimo již výše zmíněné klady je gril výjimečný také tím, že nabízí mnoho možností využití, které se v rukou talentovaného šéfkuchaře mohou proměnit ve tvůrčí nástroje a uspokojí kuchaře širokou škálou kuchařských technik od grilování, přes gratinování a pečení až po vaření a dušení. Nastavení výstupního kouřového ventilu moduluje chuť pokrmu. Pokrm tak může být s intenzivnějším aroma uhlíků, nebo naopak delikátní a osobitý.

V naší kuchyni se nachází konkrétně X-Oven model 3. Od ostatních modelů se liší třemi zásuvkami v různých úrovních, které umožňují využít nižší nebo vyšší teploty v rozmezí od 200 do 350 °C. Výsuvné grilovací rošty umožňují přípravu několika pokrmů současně za různých teplot. Nejvyšší teplota je na roštu, který se nachází nejblíže ohni a postupně se snižuje s větší vzdáleností.
X-Oven model 3 plně a efektivně využívá své svislé výšky při přípravě pokrmů a tím tak osvobozuje kreativitu v každém kuchaři a propůjčuje se mnohým metodám vaření za vynikajících výsledků. 

Jak se to dělá?
Nejdříve se maso vloží do prvního šuplíku, ve kterém je největší teplota. Tam se maso pěkně zatáhne. Poté maso putuje do šuplíku na vyšší úrovni, kde je teplota nižší a maso se zde pozvolna opéká. V předposledním kroku se maso umístí na vrchní část grilu, kde odpočívá několik minut. Nakonec na stůl dostanete šťavnatý steak.

Co budeme vařit?
Naši nabídku pokrmů připravovanou v X-Ovenu budeme každý měsíc obměňovat. Hlavními body přípravy jsou grilované maso, mořské plody a zelenina, ale jelikož X-Oven umožňuje i jiné techniky přípravy pokrmů, rozhodně se můžete těšit i na něco nového a zajímavého.

Pro začátek přijďte vyzkoušet například steak Striploin, což je maso z nízkého roštěnce, Duroc z červenosrstého prasátka a nebo makrelu se salátkem z pečených paprik.

Na závěr máme také jednu otázku:
Uvidíme se?

Vaše Pasta&Café Romana