Tajemství medvědího česneku

23. 4. 2017 / Aktuality

Sotva sleze poslední sníh, začnou se ve vlhkých lesích klubat na svět podlouhlé jasně zelené lístky, které postupně vytvoří hustý koberec s charakteristickou vůní. Takto přivolává jaro medvědí česnek, skvělý pomocník v kuchyni a jedna z nejlepších očistných bylin. Tuhle rostlinu znali již staří Slované a v posledních letech znovu získává čím dál větší popularitu. Ostatně má čím...

Proč medvědí česnek?

Podle čeho získal tento příbuzný kuchyňského česneku své druhové jméno? Vysvětlení je prozaické: sílu jeho čisticích účinků totiž znají i medvědi. A říká se, že ti jsou schopni pro svou dávku jarního detoxu putovat lesy i desítky kilometrů. J

Přírodní antibiotikum, které chutná

Medvědí česnek obsahuje silici se sirnými složkami a čpavkem. Celá rostlina je bohatá na vitamin C, aliin, fytoncidy, hořčiny a další látky.

Díky tomu podporuje chuť k jídlu a trávení, pomáhá při zažívacích potížích a ničí střevní parazity. Účinné látky v medvědím česneku snižují krevní tlak a hladinu cukru v krvi, bojují proti chřipkám a také urychlují hojení ran a vředů.

Kdy a jak jej sbírat?

Jak bylo již napsáno výše, medvědí česnek je jedním z poslů jara. První drobné lístky můžeme zahlédnout již v polovině března, při mírných zimách dokonce i v posledních týdnech února! Nejvíce síly mají listy do doby, než rostlina vykvete, což se děje koncem května.

Sbírají se lístky, a to po dvou až třech, aby zbytek rostliny měl dostatek sil na vykvetení, vytvoření podzemní cibulky a přežití do dalšího roku.

V encyklopediích a dalších článcích o medvědím česneku můžete často číst varování o jeho podobnosti s jedovatou konvalinkou. Rada, jak si tyto rostliny nesplést, je jednoduchá: zhluboka dýchejte a nasávejte vůně. Typické česnekové aroma vás ke šťavnatým lístkům bezpečně dovede .

Jak skladovat?

Nejlepší je užívat listy samozřejmě za čerstva. Nasbíráte-li jich více, můžete je nasekat a zamrazit, vydrží vám takto až do zimy.

Vhodné je připravit si z medvědího česneku pomocí oleje, ořechů a zralého sýra pesto. Takto konzervovaná rostlina si uchovává své vlastnosti a v lednici vydrží i pár let. Sníte ji ale pravděpodobně daleko dříve.

Jak připravovat?

Medvědí česnek má v kuchyni podobné využití jako klasické stroužky česneku kuchyňského. Chuťově je sice jemnější, jeho účinky jsou ale naopak silnější.

Čerstvě nasekanou nať můžete uplatnit v kuchyni stejně jako petrželku: ozdobte jí talíř vývaru, přisypte ji do míchaných vajíček, pomazánky, salátu nebo pod maso.

Medvědí česnek v PASTA & CAFÉ ROMANA? Máme!

U nás v PASTA & CAFÉ ROMANA jsme si oblíbili bylinkové máslo s medvědím česnekem. Stavte se k nám tedy na snídani nebo svačinu! Máme zásoby minimálně do konce května. Rezervujte si své místo u stolu ještě dnes.