3 tipy na podzimní prohřátí

15. 11. 2017 / Aktuality

Síla jablka

Obyčejné jablko, řekl by jeden. Ovoce, se kterým se v našich zeměpisných šířkách setkáváme prakticky na každém kroku, máme tendenci podceňovat. Což je špatně. Plody jabloně v sobě ukrývají neuvěřitelné množství síly. Ostatně ne nadarmo Angličané říkají: An apple a day keeps the doctor away (doslova něco jako: Jedno jablko denně udržuje doktora dále od dveří).

Jabloň pochází původně z oblasti Kavkazu a Himálaje, postupně se jejich pěstování rozšířilo i po Evropě. Staří Římané zavedli rozsáhlé jabloňové sady tak, jak je známe dodnes, a jablka zušlechťovali pomocí roubování. Na světě dnes existuje asi 20 000 druhů jablek, u nás se pěstuje asi 1 000 odrůd.

Přes třicet vitaminů (provitamin A, vitaminy B1, B2 a B6 a samozřejmě vitamin C) a stopových prvků, draslík, fosfor, vápník, hořčík i železo, niacin nebo kyselinu listovou, to vše nese jedno jablko pod svou slupkou. Ohryzek, který často vyhazujeme, zase obsahuje jód. Jablko je potravina velmi dietní – průměrně velké jablko má pouze 60 kilokalorií a z 85 % jej tvoří voda. Důležitou obsahovou látkou je pektin, který snižuje hladinu cholesterolu a váže v těle škodlivé látky. Snižuje tak riziko infarktu.

Vědecké výzkumy ukazují na to, že konzumenti jablek zřídka trpí průduškovými a plicními onemocněními. Může za to látka katechin. Flavonoidy a karotenoidy zase snižují riziko nádorových onemocnění. A pokud jste často nervózní, doporučuje se pít jablečný čaj. Jablko pokrájejte na tenké plátky a zalijte litrem vroucí vody. Nechte chvíli vyluhovat a popíjejte.

 

Zázračné bobule rakytníku

Oranžové bobulky rakytníku řešetlákového jsou tak nabité zdravím, až by klidně mohly být lékem. Jsou zkrátka multitalent proti nachlazení a pro pleť bez vrásek.

Navzdory těmto ohromným pozitivům zůstává rakytník velmi skromnou a nenáročnou rostlinou. Tento trnitý keř původně pochází z Asie. Roste na chudobných půdách, ke svému životu potřebuje málo vody, a přece rodí úžasné plody.

Rakytník je údajně na vitaminy nejbohatší divoce rostoucí ovoce. Malé plody obsahují osmkrát více vitaminu C než citron. Svou zářivě oranžovou barvu mají díky obsahu beta-karotenu, kterého mají více než mrkev. Kromě zmíněného nadprůměrného množství vitaminu C v plodech rakytníku najdeme celou řadu látek zvyšujících sílu, výkon a energii: vitamíny skupiny B, beta-karoten, vitamín A, vitamín E, svíravé třísloviny, fytoestrogeny, minerální látky jako železo, vápník, hořčík, mangan nebo nenasycené mastné kyseliny.

Unikátní kombinace vitaminů a minerálních látek podporuje především aktivitu imunitního systému. Rakytník je tak účinný v prevenci chřipky a chorob z nachlazení. Používání plodů rakytníku se osvědčuje také při zánětech, migrénách, vysoké hladině tuků a cholesterolu v krvi, chronické únavě a nechutenství.

Nasbíráte-li rakytníku více, můžete ho zmrazit - chutná pak stejně dobře jako čerstvý a můžete si ho i v zimních měsících dopřát v některém z našich čajů, nejen bylinkových.

Šípkové bombičky

O šípkové růži a síle jejích květů se zmiňujeme ve druhém čísle našeho magazínu, který vyšel před pár dny. Krátkou zmínku v článku věnujeme i plodům růže šípkové či plané růže, správně souplodí nažek, zvaným šípky.

Rudé tvrdé bobule obsahují vysoké množství vitaminu C, díky čemuž slouží jako prevence jakýchkoli infekcí anebo jako léčivo při nachlazení, kašli nebo horečkách. Dále v nich najdeme vitaminy B1, B2, P a K, třísloviny, organické kyseliny, nejrůznější minerální látky, flavonoidy, silice, slizy nebo pektin. Jsou močopudné, a tak se používají při léčbě zánětů močového traktu a ledvin. Uklidňují žaludek, zmírňují průjem a kolikové bolesti. Účinně bojují proti paradontóze Šípky jsou také vítaným pomocníkem ve chvílích, kdy se potřebujete soustředit.

Nejčastěji se setkáte s odvarem ze sušených šípků (takový odvar můžete z jedné dávky připravit až čtyřikrát po sobě a popíjet po celý den), plody růže ale najdou uplatnění i v kuchyni v podobě omáček, kompotů nebo výborných marmelád. Pro fajnšmekry pak existuje třeba ještě šípkové víno.

Přijďte se zahřát do PASTA&CAFÉ ROMANA

Začínáte na sobě pociťovat první příznaky potřeby zimního spánku? Přijďte k nám načerpat energii a prohřát své tělo některým z podzimních čajů. Jablko, rakytník i šípek tvoří momentálně důležitou součást našeho nápojového lístku. A pokud naopak budete chtít své tělo zklidnit studeným pitím, vyžádejte si některou z osvěžujících variant některého z našich nápojů. Třeba rakytníkovou limonádu.