Alternativní příprava kávy

28. 2. 2018 / Aktuality

„Dlaněmi objímám porcelánový šálek horké kávy a přibližuji k němu svá ústa. Při nádechu mě v nose zašimrá sladká vůně mandlí a nugátu, a já v tu chvíli zapomínám na dnešní starosti. Mé neposedné myšlenky zároveň ukolébala romantická hudba, linoucí se z reproduktorů v rozích místnosti. Pokládám šálek na stůl a s klidem se nořím do pohodlného ušáku. Zavírám oči a cítím se jako doma.“

Jako není jen černá a bílá, stejně tak víme, že káva není pouze espresso, cappuccino, nebo latte. Přestože jsou tyto druhy velice oblíbené, pro ještě intenzivnější hýčkání chuťových pohárků doporučujeme vybrat si jednu z alternativních možností přípravy. Základem každého dobrého šálku je samozřejmě čerstvě pražená a kvalitní káva. Ale když se ještě ke všemu připojí atraktivní způsob, při kterém je možné vidět v přímém přenosu samotný proces, vychutnání tohoto oblíbeného moku dostává hned jiný rozměr. Alternativní způsob přípravy kávy je tak trošku alchymie, díky které se každodenní příprava kávy mění v zajímavý rituál.

Vacuum pot
Poprvé se objevil na počátku 19. století v sousedním Německu. Svou stavbou přístroj připomíná chemické náčiní z laboratoře. Skládá se ze dvou skleněných baněk, které jsou spojeny trubicí a mezi kterými se také nachází filtr. Do spodní baňky se vlévá voda, která se pak při zahřívání mění v páru a putuje trubicí nahoru do horní baňky. Tam dochází ke smísení vody a kávy a tím se káva extrahuje. Po odstavení zdroje tepla, vzniká ve spodní baňce podtlak a vyextrahovaná káva začne stékat dolů přes filtr. V našich končinách je to poměrně neznámý přístroj, přičemž jehož pomocí můžeme docílit ještě lepší chuti kávy, než pomocí jiných metod.

Soft brew
Pokud máte rádi opravdu silnou kávu, další jednoduchý způsob přípravy kávy nabízí bílá konvička soft brew s vloženým kovovým sítkem na kávu. Konvička je, jako mnohé jiné spojené s kávou, vynálezem Italů z roku 1933 a dovolí plně rozvinout chuťovou škálu středně pomletých kávových zrn. Proces louhování trvá asi tři minuty a výsledkem je velmi jemný a lahodný nápoj, ve kterém spíš výrazně vynikne aroma než plnost chutí.

Karlsbader
Jako za starých časů se cítíte ve společnosti dvojité konvičky. Voda se nalévá do horní části, ze které protéká o patro níž přes menší sítko, což umožňuje čistou vůni a neochvějnou chuť.

V60 Dripp
Dripper vzhledem připomíná porcelánový hrníček s podšálkem a do celého světa se rozšířil z asijských zemí. Tato opravdu chytrá metoda, vznikla na počátku 20. století. Způsob přípravy je jednoduše založen na filtrování kávy přes papírový filtr. Celý proces trvá jen pár minut a skvělý výsledek řadí dripper mezi nejpoužívanější metody přípravy.

French press
Roku 1800 se objevil první, vzdáleně připomínající přístroj, ale uplynulo celé století, než se vyvinul do podoby, jak jej známe dnes a to kombinace elegantní skleněné konvice a kovového filtru, jehož úkolem je oddělit stlačením lógr od nápoje. Chuť kávy z french pressu ovlivňuje také teplota vody, doba extrakce a množství a hrubost namleté kávy. Ačkoliv je to zařízení velmi jednoduché, dokáže připravit opravdu dobrou kávu.

Aeropress
Nejmladší metoda byla vynalezena v roce 2005 v Americe. Příprava funguje, podobně jako french press, na principu stlačení a filtrace. Zde se ale výsledku docílí pomocí filtračního papíru a vzduchu, což zaručí opravdu zajímavou a netradiční cestu ke kvalitnímu a chuťově výraznému nápoji. Tento způsob je poměrně rychlý a připravená káva má vyrovnanou chuť bez známek hořkosti.

Nápoj připravený všemi způsoby je velice lahodný, avšak každý z nich má své kouzlo.  Přijďte vyzkoušet jedinečné druhy kávy z produkce výběrových malých rodinných plantáží.

Láska prochází žaludkem, a káva v tom má také prsty.

Vaše

PASTA&CAFÉ ROMANA