Jak kouzlit s Vánocemi aneb Sváteční vůně i chutě

10. 12. 2017 / Aktuality

Zimní sirup jako základ (nejen) voňavého vánočního punče

Celý rok jsme poctivě sázeli, zalévali, pleli a sklízeli, posléze sušili, a tak máme zásoby nejrůznějších bylin i sušeného ovoce, které k Vánocům odjakživa patři. Přidali jsme koření a vytvořili zimní sirup, který vaše obydlí doslova provoní Vánocemi.

Zimní sirup se tak zařadil po bok dalších našich domácích sirupů. Všechny vyrábíme bez konzervačních látek, abychom zachovali všechny hodnotné vitaminy. Za tímto účelem spolupracujeme s akademickou půdou a studenty, a díky tomu si sirupy vedou velmi dobře při laboratorních testech.

V zimním sirupu je všechno dobré koření, které dělá zimu zimou. Konzervantem je v tomto případě pomerančová silice, která má nejen vynikající zdravotní účinky, ale působí také jako antibakteriální přísada. Její účinky pak podporují další ingredience.

Mezi ně patří hlavně hřebíček, zázračné koření s množstvím silic, které mají antiseptický, desinfekční a detoxikační účinek. Ten skvěle doplňuje skořice, která je známou pomocnicí při potížích se zažíváním, což jsou ostatně stavy, které během Vánoc zažil asi každý. :-) Další složkou zimního sirupu je pimentovník pravý známý jako nové koření. Jeho výtažky vykazují dobré účinky proti bakteriím a houbám, má antiseptické vlastnosti, podporuje prokrvení a tiší bolest. No, a nemůže chybět badyáník pravý neboli hvězdový anýz se svou schopností rozpouštět hleny, podporovat vykašlávání, uvolňovat křeče a pomáhat při nadýmání.

Ovocnou složkou zimního sirupu tvoří pomeranč a citrón. Pomeranče obsahuje limonen, flavonoidní glykosid, rutin nebo pektin, což jsou látky, které povzbudivě působí na vyměšování slin a žaludečních šťáv. V citroníku limonovém najdete také navíc kyselinu citrónovou a pektiny, které pomáhají při nechutenstvích a uklidňují tělo i mysl.

Zimní sirup je skvělým základem nejen pro výborný čaj, ale také třeba pro vánoční punč s kapkou alkoholu.

Maminčino vánoční

Bez čeho si hlavně děti neumějí Vánoce představit, je cukroví. I kuchyní PASTA&CAFÉ ROMANA se line vůně čerstvě upečených kousků zdravého mlsání, a to ne ledajakého.

Recepty máme od maminky, a tak našemu vánočnímu cukroví říkáme jednoduše maminčino. Do těsta dáváme výhradně domácí máslo, ořechy jsou z našeho hospodářství, další přísady pak od našich prověřených dodavatelů z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Vůně a chutě z PASTA&CAFÉ ROMANA nebo Rynečku až k vám domů

Přijďte si dát do PASTA&CAFÉ ROMANA vánoční punč anebo kávu a k ní maminčin košíček se švestkou v čokoládě, košíček s mletými ořechy, rumem a čokoládou nebo kouli se sušeným ovocem a ořechy. A pokud vám punč nebo cukroví zachutnají, můžete se cestou domů stavit v Rynečku a nakoupit si jak zimní sirup, tak maminčino vánoční.

Přejeme vám krásné Vánoce.