Růže k lásce schůdeček

26. 1. 2022 / Aktuality

Pamatujete na legendární komedii, ve kterém hrála důležitou roli láska a pak také kondiciogram a boj proti korupci? Dnes můžeme s jistotou potvrdit, že růže jsou nejen symbolem vřelé náklonnosti, ale také lidskému tělu i duchu přidávají množství prospěšných látek. Jak jste určitě už zaznemanali, naše restaurace okvětní plátky růží v létě hojně používá, neboť je pravdou, že květ jakékoli běžné růže (pokud není chemicky ošetřen proti škůdcům a plísním), je opravdovou lahůdkou. Okvětními plátky růže dekorujeme mnohé pokrmy sladké i slané kuchyně a pochutnávají si na nich i ty nejmlsnější jazýčky. Jestli si na zahrádce u domu pěstujete růže, můžete vyzkoušet, jak květy báječně chutnají. Jenže jen o chuti to není. Nejen dlouholeté zkušenosti, ale také vědecké výzkumy potvrzují blahodárné přínosy růže pro lidský organismus a nejde jen o počitky.

Růže je všudypřítomnou, docela běžnou až všední rostlinou, nicméně hlavně ve farmacii, kosmetice i v gastronomii znovuobjevenou. Velkokapacitní pěstování růží je doma především v Bulharsku a Turecku, to jsou stran růží opravdové velmoci. Cena růží jako komodity na trzích také vytrvale roste, ruku v ruce s tím, jak roste poptávka. A není divu, účinky květů růže jsou obdivuhodné. Uznávaná Bachova květinová terapie nám říká, že růže disponuje schopností harmonizace těla i mysli člověka celkově, že vykazuje protizánětlivé efekty a je dokonce i afrodiziakem, což se v druhém plánu odráží i v příznivém vlivu na stav lidské psychiky. Staré herbáře tvrdí, že květy růže mají očišťující a posilující účinek. Růžová poupata se vzhledem k obsahu tříslovin používala proti průjmu, růžová voda a čaj jako kloktadlo při zánětech hrdla a k omývání špatně se hojících ran, vnitřně pak při nespavosti. Geniální perský galenik Avicenna doporučoval růžový čaj při bronchitidě, TBC a jiných plicních potížích, dokonce i při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení. Tvrdil, že růže má tisíce sil a vše, co se z růží používá, výborně prospívá nervům, játrům a ostatním vnitřnostem. 

Kdybychom květy růže rozpitvali po chemické stránce, tak bychom zjistili, že obsahují celou řadu cenných látek - zejména třísloviny, flavonoidy, éterický olej - citronellol, geraniol, nerol a fenyletylalkohol, ketony, katechinové tříslovny a další látky se stahujícím a protizánětlivým účinkem. Najdeme zde také vitamín C, také vitamín A, B a K, dále pektiny, ovocné kyseliny, cukr, karotenoidy, asi 9 antivirových látek s účinkem virostatickým, dále kalcium, fosfor a  železo. Bulvární média by v souvislosti s tím určitě bombasticky napsala, že růže je superpotravina a v tomto případě by nebyla daleko od pravdy. Zevně se růžové okvětní plátky dají použít do koupelí, bylina má ochranný a regenerační vliv na pokožku a postará se o příjemnou relaxaci. Parfémy světových návrhářů by se bez esenciálních vůní růže rozhodně neobešly, to je také fakt. Ano, s růží je obecně spojen pocit uvolnění, příjemného odpočinku, nevtíravého luxusu a zejména lásky. Růže, to je totiž tiskový mluvčí květomluvy. Promlouvá tu jemným jazykem romantické něhy, tu ohnivou vášní, tu věrností až za hrob.

Jako potravina, kterou si můžeme koupit v obchodě, je ale růže jen poměrně obtížně nalezitelná. Občas narazíme na džem nebo sušený prášek z růží, kterým můžeme posypat třeba bábovku nebo mléčnou pěnu na cappuccinu a to je asi tak vše. Ale moment! Vždyť je zde ještě ceněný Naturprodukt sirup Z růže a sirup Z lásky! Nádherně vymazlený a vydatný sirup, jehož finální receptura (a to jediné můžeme prozradit) byla našimi technology a odborníky laděna přes rok a půl! Po roce a půl pokusů a omylů jsme se dopracovali k tomu, že jsme z růže byli schopni šetrně a přitom důkladně dostat to nejlepší. Výsledný sirup je plný v chuti a zároveň jemný, jako stvořený pro dostaveníčko s milovanou bytostí nebo jako tekutý základ na okázalé recepci ministerstva věcí zahraničních. Zkrátka, jak říká jeden náš kolega, sirup Z růže je kytka, která nikdy neuvadne!

Ze sirupu Z růže v naší restauraci chystáme lahodné limonády nejen pro zamilované. Přinesou osvěžení těla a povznesou duši, tak to máme u nás zařízeno. Jestli se svým protějškem máte něco láskyplného za lubem, určitě se stavte, růže v limonádě mnohé řekne i beze slov. A to ani zrovna nemusí být Sv. Valentýn...