Blog

Bříza - bílá bohyně

13. 4. 2018 / Aktuality

Stejně jako se labuť mění z ošklivého tmavého tvorečka v nádhernou a ladnou bytost, mění se i bříza. V mládí je hnědá a s věkem roste do něžné bílé krásy. Něco z jejího půvabu nám propůjčuje svými lístky a my díky ní můžeme čerpat tu pravou jarní energii po dlouhé a táhlé zimě.

Kopřiva - královna bylinka

29. 3. 2018 / Aktuality

Když jsme byli děti a hrávali jsme na dvorku vybíjenou, každý míč zakopnutý do trsu kopřiv představoval chvíle lehké tísně. Přicházely na řadu rozpočítávadla Ententýky a kámen nůžky papír, které měly za úkol vybrat přemožitele štiplavých listů kopřiv. Tento hrdina si kromě uloveného míče odnesl také pár svědivých bouliček a občas i několik slziček. Rodiče nás konejšili, že až budeme starší, alespoň nebudeme mít revma. Sice jsme nevěděli co to znamená, ale důležité pro nás bylo, že jsme získali náš míč ze spárů nebezpečné rostlinky.

Alternativní příprava kávy

28. 2. 2018 / Aktuality

„Dlaněmi objímám porcelánový šálek horké kávy a přibližuji k němu svá ústa. Při nádechu mě v nose zašimrá sladká vůně mandlí a nugátu, a já v tu chvíli zapomínám na dnešní starosti. Mé neposedné myšlenky zároveň ukolébala romantická hudba, linoucí se z reproduktorů v rozích místnosti. Pokládám šálek na stůl a s klidem se nořím do pohodlného ušáku. Zavírám oči a cítím se jako doma.“

Zázvor: malý doktor ve vaší lednici

24. 1. 2018 / Aktuality

Díky obrovskému množství zdraví podporujících látek je označován jako všelék. Jeho žluté výrazně aromatické oddenky se používají již po tisíciletí, zázvor je tak jedním z nejdéle používaných koření, jehož účinky oceníte zvláště teď v zimním období.

Vlašský ořech: symbol chytrosti i zdraví

20. 12. 2017 / Aktuality

Ale také třeba jeden ze symbolů Vánoc. To vše je jádro vlašského ořechu, jednoho z nejoblíbenějších a také nejstarších oříšků vůbec. Jeho tvar napovídá, proč se mu říká symbol chytrosti, obsah prospěšných látek pak zase vysvětluje, proč je i symbolem zdraví. A k Vánocům patří také od pradávna.

Jak kouzlit s Vánocemi aneb Sváteční vůně i chutě

10. 12. 2017 / Aktuality

Nastala doba adventu, blíží se ty nejkrásnější svátky v roce. Většina z nás je má spojené s příjemnými náladami. Co za tyto nálady může? Odpověď je jednodušší, než by se mohlo zdát: tu pravou vánoční atmosféru vykouzlíte vůněmi a chutěmi. Bez čeho se tedy Vánoce neobejdou?

3 tipy na podzimní prohřátí

15. 11. 2017 / Aktuality

Léto je již definitivně pryč (i to babí), dny se zkracují a jsou čím dál chladnější, o nocích nemluvě. To je ten nejvyšší čas nadopovat organismus pořádnou dávkou vitaminů, a posílit tak imunitu před nadcházející zimou. V PASTA&CAFÉ ROMANA jsme dali hlavy dohromady a do podzimního nápojového lístku zařadili hned tři čaje plné síly.

Přečtěte si druhé číslo magazínu PASTA&CAFÉ ROMANA

9. 11. 2017 / Aktuality

V říjnu jsme vydali druhé číslo našeho magazínu. Pokud jste jej nedostali do schránky nebo jej nezahlédli v prostorách naší restaurace, můžete si jej přečíst online.

Není špek jako špek

12. 10. 2017 / Aktuality

V naší zemi známe tradiční špek jako prorostlou a poměrně tučnou součást české kuchyně. O několik set kilometrů dále však toto slovo nabývá zcela jiného významu.

Podzimní PASTA&CAFÉ ROMANA

26. 9. 2017 / Aktuality

Zastavte se k nám na zahrádku. Máme podzimní úpravu.